tisdag 27 mars 2018

Min egen örtagård

Vill bara dela med mig av något som just nu förgyller mitt kök och min matlagning otroligt mycket just nu, och kommer göra i framtiden med om den håller vad den lovar! :)
Jag har skaffat mig en inomhusträdgård med självbevattning och 24H Led belysning som lovar 3x tillväxthastighet än att ha örter i bara solljus.

Man ställer in i en app i telefonen vad man har i "trädgården" så anpassar den bevattningsgraden och man ska bara behöva pyssla om den 15 min varje månad genom att byta vatten och ge näring.
Jag var med och finansierade den på Kickstarter för över ett år sen och nu är den äntligen här.

Det är magiskt att alltid ha färska örter till matlagningen och med så minimalt med jobb också!
Nu måste jag bara lära mig att skörda örter på rätt sätt.

Det ser inte ut som den har kommit ut på marknaden riktigt än i skrivande stund, men det är detta företag som tillverkar den. (http://tregren.com/)


*uppdatering:
Bauhaus har som det ser ut tagit in lillebror T6 och minstingen T3 i samma serier som jag har, de kanske kan ta in T12 den som jag har skrivit om om ni frågar.

https://www.bauhaus.se/orgard-tregren-t6-kitchen-garden.html

söndag 25 mars 2018

Långkokta chevré-fyllda vildsvinfrikadeller i tomatsås.Jag gillar mat ur flera perspektiv, det avancerade matkemiska och fysikinriktade,där brukar det bli riktigt balla grejer,men jag älskar också det enkla "lata" men som ändå blir överjäkligt gott.

I går var det dags att laga nått med inriktning på det senare matintresset, och en rätt som jag funderat på ett tag nu och k ommit fram till hur jag vill ha den.

Frikadeller i tomatsås, långlagde i Crock- pot.
Men för att ge hela maträttens en "twist" utan att göra något mer svårlagat så körde jag med vildsvinsfärs och fyllde bollarna med chevré, långkokade dom i en tomatsås som bestod av nästan hälften lök men sen också smaksatt med en stor bit alspånsrökt bacon, hur gått låter inte det?!

Efter som jag älskar teknik och enkelhet så är jag är en av som som har skaffat Lidls värmemixer när de hade den på kampanj förra året, och har använd den flitigt, sen förra året, och den fick göra allt hackande och blandande åt mig för denna rätt, sjukt bekvämt!
Lathetsfaktorn var hög denna gång.
frikadellerna fick puttra i 4 timmar på läge låg i Crock poten.
Jag kan säga att det blev otroligt fantastiskt gott. Köttet "smälte" i munnen, inte en tillstymmelse till kompakthet.
Osten gav sin karakteristika syra som gav bollen en ytterligare dimension och såsen blev mustig och djup och gav ett "ta en tugga till" begär.
Serverade rätten med Bucatini-pasta för att ge pastaupplevelsen mer munfyllnad och tuggmotstånd i munhåleupplevelsen. Sjukt nöjd och otroligt enkelt att laga faktiskt, nu när jag inte ens behövde hacka eller blanda.En bild på en itu-skuren boll är nästan ett måste så kan man se den vackra ostgömman. Vilket förövrigt är ett magiskt ord. "ostgömma"

Recept:
Chevréfyllda Vildsvins-Frikadeller


Tomatsås

1 lök fint hackad eller riven.
2 vitlöksklyftor
fint hackad eller riven.
1 morot
fint hackad eller riven.
100g bacon
fint skuret eller malt

½ dl tomatpuré
½ dl olivolja
½ msk socker mörkt
½ msk salt
1 msk grönsaksbuljongpulver av fin kvalitet.
2 msk oregano
2 msk persilja

1 burk krossade tomater eller cocktailtomater 
½ dl rött vin
Peppar
Finhacka eller mixa lök, morot och bacon. Fräs i olivolja i ca 15 minuter. Tillsätt tomatpuré, örter, salt, socker peppar och grönsaksbuljong. Fräs ca 5 min till. Lägg det i botten på Crock poten tillsammans med tomatkonserven.  Déglacera pannan med rött Vin och addera till resten av tomatsåsgrunden.

Vildsvinfrikadeller 
Ca 12 frikadeller

500g vildsvinsfärs
1 lök
3 vitlök
1 dl ströbröd
1 dl grädde
½ -1 msk salt
Peppar
1 ägg  
150 gram getost “skalad”
Finhacka eller pulsa sönder lök och vitlök.
Blanda med färs och övriga ingredienser. Låt stå att svälla ca 10 minuter.
Skär osten o 2x1 cm bitar. Forma bollar och gör ett hål med fingret och tryck in osten och täck hålet och forma en fin fylld boll.


Tillaga frikadellerna i såsen på läge 1 (låg) i en crock-pot i 4 timmar.