lördag 7 april 2018

Ryggbiff Sous vide med grillad romansallad och "Caesar"-smakande Toum.
Vår och sommar närmar sig med stormstek och då blir jag sugen på lättare och fräschare mat. 
Igår var just en sån dag när solen äntligen har börjat värma lite lätt och det bättre sent än aldrig.

Igår blev jag otroligt sugen på både en god köttbit och Toum (Libanesisk vitlöksås) men också Caesarsallad...Hmm what to do?! 

Att slå ihop dessa så klar!

En "helt vanlig" skiva hängmörad ryggbiff, förbrynt med brännare och efterbrynt i het gjutjärnspanna och i talg för en riktigt bra edge to edge och bra yta. tillagad Sous Vide med salt, vitlökspulver och färsk timjan 52°C/1 timme.


Bredvid den, en grillad och lätt smörbakad romansallad.
Het grillpanna sen bakad i ugnen på ca 200 grader i 10 min med några klickar smör och salt och peppar såklart. 


Toum, som är är en vitlöksemulsion som man både kan göra med eller utan äggvita, jag körde med äggvita för att kunna dra ner lite på vitlöken som annars blir GALET intensiv.  
Vart kommer Caesar in i bilden då? Jo jag gjorde genidraget att mixa Toum med lite sardeller, parmesan, limesaft och Dijon för att får en Caesar-dressing-smak men med den luftiga och fluffiga konsistensen och "vitlökiga" intensiteten från Toum.

Recept "Caesarssmakande" Toum

2 äggvitor
2 klyftor vitlök 
 2 dl rapsolja
salt efter smak
saften från 1 liten lime
4 sardellfilere
1 dl finriven parmesan
1 msk Dijon.

Lägg vitlök i en blandarbunke (den som följer med stavmixern)och mixa dessa med limesaft och äggvita sardeller och Dijon,skummigt nästan fast. Häll därefter i oljan i en jämn stråle till en fast emulsion och addera parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.     

Slutligen toppades salladen med med massor med färska örter från min egen inomhus-kryddträdgård som jag visade i ett tidigare inlägg.

Lätt och otroligt gott och nästan lite somrigt.

Kött är ju magiskt gott som det är, men det som ofta lyfter helhetsupplevelsen är ett riktigt bra tillbehör som inte tar över utan lyfter fram och jobbar sida vid sida men köttets fantastiska smakprofil.