lördag 3 november 2018

Tryckkokad Chili con carne på älg.




Det var så otroligt länge sen jag slängde ihop en Chili con carne, så det var verkligen dags! Och jag körde på älg, ohlala, eller ja det är ju faktiskt inte så jävla ovanligt i Sverige.... Anywayz! Chili com carne har alltid va alltid en bra go to rätt när man är många och känns den som den har fallit lite i glömska pga allt "pulled" och annat liknade, då så jag slår ett slag för en "enkel" chili con carne helt enkelt.

Nu när jag har en Crock pot express tryckkokare så körde jag den i "pottan på 20 minuter, men det är en liten underdrift efter som det tar 10 minuter för att bygga upp tryck och 10 min att tryckutjämna (man kan kör quick quick release, men har läst att låta den naturligt tryckutjämna är bättre för tex grytor,så jag gör det), men 20 min i tryck motsvara ett iallafall ett par timmar i en gryta och det blir en fin mustig smak och det går fort.

Något jag tycker är viktigt när jag kör en con carne är att verkligen steka färsen ordentligt så man bygger uppe en otroligt bra maillard på så mycket kött som möjligt och så vill jag verkligen karamellisera löken så att sötman kommer ut, sen använder jag ALLTID Tabasco i min con carne för jag älskar verkligen den syran den bidrar med. När jag åt den så testade jag att skvälla på Tabascos Scorpion sauce... It got a kick to it! Haha men den var otroligt god!
Ris då? Jag är ingen fantast av ris till just con carne, utan kör hellre bröd eller som nu det alltid ultimata, nacho-chips.:D

Om du blir sugen på att testa så funkar det naturligtvis bra att puttra denna i en gryta på spisen på svag värme ett par timmar



1 kg älgfärs
300 g hackad gul lök 
20 g hackad vitlök
30 g tomatpuré 
6 g Spiskummin 
4 g torkad chili
2 g torkad oregano 

15 g ljust muscovadosocker 
780 g Krossade tomater
200 g köttbuljong
15 g salt 
10 g Nymalen svartpeppar
20 g Tabasco 
460 g Kidneybönor färdigkokta
Matfett

Stek färsen i omgångar i matfett i varm panna, se till att färsen blir bra fördelad så att mycket färs får stekyta. Lägg färsen i tryckkokaren
Stek lök och vitlök i samma panna och mot slutet när löken fått fin färg tillsätt tomatpuré som får steka med något.
Déglacera ur pannan med vatten för at få med smak som finns kavar i botten och häll på färsen. Tillsätt alla övriga kryddor och smaksättningar 
Kör maskinen på "köttprogrammet" på 20 minuter, den kommer trycksätta och värma i 10 minuter ungefär, sen köra 20 minuter, och så väntade jag 10 minuter innan jag släppte ut sista ångan.

Tillsätt de avrunna och sköljda bönorna och rör runt och smaka av med salt. Om bönorna är färdigkokta finns risk att de koka sönder i tillagningen då de redan är ät-klara.

Servera med en klick gräddfil och härligt ostiga nacho-chips för extra njubarhet 
Så vet du inte vad du ska laga, dra ihop en god Chili con carne, gammalt mexikanskt ordspråk.

Om du vill se mer av det jag lagar så finns mycket på instagram och där heter jag @mikaelgo
  




 

söndag 28 oktober 2018

Snabb "Mission style" barbacoa i Crock pot - Express


Leker lite med Crock pot express, en tryckkokare och slowcooker i ett från nämnda märke. Har lekt med tryckkokare när jag jobbade som kock och sen dess har tekniken nästan fallit i glömska för mig. Men nu när Crockpot släppt en tryckkokare så var jag ju tvungen att testa då jag verkligen gillar deras slowcookers och eftersom jag bor litet så är det perfekt med två maskiner i ett :D
Nu var det länge sen jag kokade en bra barbacoa på nöt. Och barbacoa är en mexikansk, ofta pulled lamm eller får. Sen har naturligtvis denna rätt hamnat i USA och där fått mer kryddor och olika smaker beroende på vem som lagar den och vart. Men jag har gjort en tolkning på en variant på the mission style barbacoa och det menar man i sin tur Mission District i San Francisco. Men i min version har jag serverat barbacoan på ett surdegsbröd med creme fraiche i botten på ingefärsstekt brysselkålsblad från själva stocken, men det går bra att köra tex grönkål, och kryddat anrättningen med färsk oregano i blom. Otroligt gott om jag får säga det själv :D Barbacoa på högrev 1 kg högrev 150 g lök färsk 20 gram vitlök färsk 2 gram oregano 5 gram Torkad chili eller chili efter behag 20 gram vitlök färsk 100 g grönsaksbuljong 100 g kalvbuljong 20 gram lime 2 gram peppar 5 gram salt Bryn köttet runt om och placera i tryckkokaren. Hacka lök och vitlök och bryn i olivolja. Mixa alla ingredienser till en “sås” Häll detta över köttet Tryckkoka högrev och kött i 1,10 timma. ( 10 min uppvärmning och ca 10 min tryckutjämning efter tillagningstiden är slut. Släpp ut sista trycket med tryckventilen. Lyft upp köttet och gaffla det i fina strimlor Koka ner vätskan och tillsätt köttet mot slutet och koka samman till en härligt blöt pulled beef. Stek kålen i olivolja med lite riven ingefära. Servera med creme fraiche på ett stekt bröd.


För mer mat och annat gott se även min instagram @mikaelgo